Popenec obecný (Glechoma hederacea)

Popenec břečťanovitý, nízká vytrvalá rostlina s popínavými stonky a modrými kvítky se vyskytuje v lesích, na loukách a jako s plevelem se s ním setkáme i v zahrádkách. Rychle se rozrůstá,  množí se oddenky, ve kterých se ve žlabinkách listů vytvářejí kořínky. Bývá i součástí skalky nebo porostů na kamenných zídkách.

Sbírá se jarní nať před květem, ale možný je i sběr v době květů. Nať se suší při teplotách do 30 °C, a to velmi opatrně, protože silice jsou velmi prchlavé. Při přípravě nálevu stačí 1/2 kávové lžičky. 

Pokud jste popenec ještě neochutnali, neošklíbejte se nad ním. V kuchyni je to poklad. V čerstvém stavu se hodí najemno nakrájený na chleba s máslem, k sýrům, výborně chutná v čerstvých jarních salátech a hodí se i jako zelené koření do polévek.

Čerstvá nať popence se používá do polévek, salátů, omáček, pomazánek, bylinkového másla a nádivek. Pokrm můžete ještě dozdobit jeho malými fialovými kvítky.

Sušený popenec je pak možné využít téměř do všech jídel – hodí se do karbanátků, placek či obilných směsí. Vynikne v omáčce a hodí se i jako koření do vařené či dušené zeleniny. Počítejte však s tím, že sušená bylina má více nahořklou chuť. Po dobrém usušení a uskladnění nahradí třeba majoránku.

Kořenitá chuť popence se často kombinuje i s dalšími bylinami, nejčastěji se saturejkou, petrželkou, koriandrem či estragonem. Náramně se hodí ke kopřivě, například do nádivky nebo špenátu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

65 − = 56